2021-11-16 14:19:49• hírek • közlemény

Gyorsabban és olcsóbban kaphat zöld jelzést egy mezőgazdasági beruházás

Magyar Lóránd. Fotó: Gönczy Tamás
Magyar Lóránd. Fotó: Gönczy Tamás

A mezőgazdasági beruházások szempontjából kiemelt jelentőségű törvénytervezetet szavazott meg a román parlament alsóháza, döntő házként kedden, november 16-án. A törvény értelmében ezentúl a települések külterületébe sorolt földeken is lehet mezőgazdasági beruházásokat eszközölni, anélkül, hogy ezeket urbanisztikai dokumentációkkal belterületté kellene nyilvánítani. Ezzel pedig egy, a gazdák számára rengeteg fejfájást, a fejlesztésben pedig fékezőerőt jelentő tényező változik meg. 

A képviselőház mezőgazdasági bizottsága által kidolgozott tervezet kezdeményezői között két RMDSZ-es politikus is volt: Magyar Lóránd, a bizottság alelnöke, illetve Könczei Csaba, a bizottság tagja. 


„Az eddigi előírások szerint mezőgazdasági beruházásokat, akár istállók vagy melegházak építését csak és kizárólag belterületként számontartott területen lehetett megvalósítani. Ez azt jelentette, hogy ha a gazda ilyen irányú fejlesztést eszközölt, először el kellett érnie, hogy a külterületen található földjét belterületté nyilvánítsák. Ehhez egy területrendezési terv elkészítésére volt szükség, majd következett a helyi tanács, ahol szavaztak az ügyben. A most elfogadott tervezet segítségével a gazdák időt és pénzt takaríthatnak meg, hiszen a területrendezési tervhez szükséges dokumentációk összeállítása nagyjából 5 ezer euró körüli összeget emésztett fel, a terület átminősítéséről szóló teljes procedúra pedig akár fél évig is elhúzódhatott” – magyarázza Magyar Lóránd, a mezőgazdasági bizottság alelnöke.


A megszavazott tervezet fontos szereppel bír az Európai Uniós mezőgazdasági pályázatok szempontjából is. Eddig ugyanis a túlbürokratizált rendszert tovább bonyolította a földterületek státusának megváltoztatásáról szóló procedúra, a pályázó pedig sok időt vesztett emiatt, esetenként akár a pályázás is meghiúsult a lassan zajló folyamatok miatt.


A megszavazott tervezetet rövidesen kihirdeti az állanfő, ezzel pedig törvényerőre emeli a mezőgazdasági szektorban tevékenykedők által régóta várt kezdeményezést.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: